MODULE A
|
BASISVOORWAARDEN
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
regel A1
|
Vo 852 art 6 lid 3 + Vo 853 art. 4 onder 3a en 3b
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder c + d
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853
|
het hebben van een erkenning
|
het niet hebben van een erkenning voor een inrichting welke aan erkenning is onderworpen
en niet door de bevoegde autoriteit erkend is, en toch in bedrijf is
|
niet toegestaan
|
ernstige overtreding
|
B
|
direct/groot risico dier- en/of volksgezondheid en/of milieu
|
BR, naleefhulp; zo nodig corrigende interventie (blokkeren partij + eventueel recall;
eventueel RASFF)
|
informeren L&N; controle of erkenning is aangevraagd
|
Vaak is bezoek van de NVWA of contact met de NVWA genoeg om bedrijf erkenning of registratie
te laten aanvragen. Indien bedrijf niet reageert inschakelen L&N (= bevoegde inspecteur);
zo nodig corrigerende interventie afhankelijk van de risico's m.b.t. vervaardigde
producten
|
|
1. BASISVOORWAARDEN NIET UITGESPLITST
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
regel A2
|
Vo 852 art. 4 lid 2; bijlage II + Vo 853 art.3 lid 1; bijlage II en/of III.
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder c + d
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853: Eisen bedrijfsvoering (bouwkundige zaken, inrichting,
hygiene / besmettingskans, materialen, verpakking, vervoer, omgang producten, gebruik)
|
aspecten inzake risico voor gezondheid of veiligheid van mens of dier
|
Indien de omstandigheden of toepassingen op een of meerdere punten niet voldoen, incidenteel
dan wel structureel, en dit invloed heeft op de veiligheid van producten. Voorbeelden:
condens valt op vlees, gebruik van vuile slachtgereedschappen of slachtapparatuur,
open wonden slachtpersoneel waardoor besmetting vlees.
|
incidenteel dan wel structureel
|
ernstige overtreding
|
B
|
direct/groot risico dier- en/of volksgezondheid en/of milieu
|
corrigerende interventie, BR, nalevingshulp
|
herinspectie z.s.m.
|
Resulteert tot risicovolle situaties waarin producten bereid, behandeld, verwerkt
of vervoerd worden. Dit kan ook het gevolg zijn van personeel dat onvoldoende geschoold
is voor het werk wat ze uitvoeren. Achterstallig onderhoud en onhygienische omstandigheden
(ernstig vervuilde bedrijfsruimten) vallen ook hieronder.
|
regel A3
|
Vo 852 art. 4 lid 2; bijlage II + Vo 853 art.3 lid 1; bijlage II en/of III.
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder c + d
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853: Eisen bedrijfsvoering (bouwkundige zaken, inrichting,
hygiene / besmettingskans, materialen, verpakking, vervoer, omgang producten, gebruik)
|
aspecten inzake risico voor gezondheid of veiligheid van mens of dier
|
Indien de omstandigheden of toepassingen op een of meerdere punten niet voldoen en
dit mogelijk invloed heeft op de veiligheid van producten. Voorbeelden: condens en
lekkages (niet direct op vlees); roestige bovenbouw, corrosie slachtapparatuur.
|
structureel
|
ernstige overtreding
|
B
|
direct/groot risico dier- en/of volksgezondheid en/of milieu
|
corrigerende interventie, BR, nalevingshulp
|
herinspectie z.s.m.
|
Structureel houdt in een grotere/hogere/ernstigere mate van voorkomen dan incidenteel.
|
regel A4
|
Vo 852 art. 4 lid 2; bijlage II + Vo 853 art.3 lid 1; bijlage II en/of III.
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder c + d
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853: Eisen bedrijfsvoering (bouwkundige zaken, inrichting,
hygiene / besmettingskans, materialen, verpakking, vervoer, omgang producten, gebruik)
|
aspecten inzake risico voor gezondheid of veiligheid van mens of dier
|
Indien de omstandigheden of toepassingen op een of meerdere punten niet voldoen en
dit mogelijk invloed heeft op de veiligheid van producten
|
incidenteel
|
overtreding
|
C
|
mogelijk risico/beperkt gevaar dier- en/of volksgezondheid en/of milieu
|
corrigerende interventie, SW, nalevingshulp.
|
herinspectie < 3 mnd; opnieuw SW, dan wel BR; nalevingshulp
|
Incidenteel moet gezien worden in het licht van de beoordeelde feiten, omstandigheden
en de perioden waarnaar gekeken wordt.
|
|
2. BASISVOORWAARDEN UITGESPLITST
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ITEM
|
ALGEMENE EISEN BEDRIJFSRUIMTEN
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zie 1. Basisvoorwaarden niet uitgesplitst
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ITEM
|
ALGEMENE EISEN APPARATUUR / UITRUSTING
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zie 1. Basisvoorwaarden niet uitgesplitst
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ITEM
|
AFVAL ET CETERA
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
regel A5
|
Vo 852 art 4 lid 2; bijlage II
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder c
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853: Eisen bedrijfsvoering (afval)
|
aspecten inzake risico voor gezondheid of veiligheid van mens of dier
|
levensmiddelenafval, niet eetbare bijproducten, voormalige voedingsmiddelen en andere
afvallen worden niet zo snel mogelijk uit ruimten verwijderd om een ophoping ervan
te voorkomen. Hierdoor bestaat een groot risico op productcontaminatie met (directe)
invloed op de veiligheid van producten
|
levert direct aantoonbaar een onveilige situatie op met gevolgen voor het product
en/of consument/dier
|
ernstige overtreding
|
B
|
direct/groot risico dier- en/of volksgezondheid en/of milieu
|
corrigerende interventie: productie stoppen; BR, nalevingshulp.
|
herinspectie z.s.m.
|
bij ernstige contaminatie is direct ingrijpen vereist: productieproces stilleggen
en mogelijk productie vernietigen dan wel andere bestemming dan humane of dierlijke
consumptie.
|
regel A6
|
Vo 852 art 4 lid 2; bijlage II
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder c
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853: Eisen bedrijfsvoering (afval)
|
aspecten inzake risico voor gezondheid of veiligheid van mens of dier
|
levensmiddelenafval, niet eetbare bijproducten, voormalige voedingsmiddelen en andere
afvallen worden niet zo snel mogelijk uit ruimten verwijderd om een ophoping ervan
te voorkomen. Hierdoor bestaat een mogelijk risico op productcontaminatie met mogelijke
invloed op de veiligheid van producten.
|
levert mogelijk een onveilige situatie op met mogelijke gevolgen voor het product
en/of consument/dier
|
overtreding
|
C
|
mogelijk risico/beperkt gevaar dier- en/of volksgezondheid en/of milieu
|
corrigerende interventie, SW, nalevingshulp.
|
herinspectie < 3 mnd; opnieuw SW, dan wel BR; nalevingshulp
|
bij herhaalde overtreding: interventie afhankelijk van de situatie
|
regel A7
|
Vo 852 art 4 lid 2; bijlage II
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder c
|
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853: Eisen bedrijfsvoering (afval)
|
aspecten inzake risico voor gezondheid of veiligheid van mens of dier
|
levensmiddelenafval, niet eetbare bijproducten, voormalige voedingsmiddelen en andere
afvallen worden niet zo snel mogelijk uit ruimten verwijderd om een ophoping ervan
te voorkomen. Hierdoor bestaat geen risico op productcontaminatie en geen invloed
op de veiligheid van producten.
|
levert geen onveilige situatie op met gevolgen voor het product en/of consument/dier;
geen onveilige producten
|
geringe overtreding
|
D
|
geen risico dier- en/of volksgezondheid en/of milieu
|
nalevingshulp
|
|
|
ITEM
|
WATERVOORZIENING
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
regel A8
|
Vo 852 art 4 lid 2; bijlage II, hfdst VII.
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder c
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853: Eisen bedrijfsvoering (Watervoorziening)
|
aspecten inzake risico voor gezondheid of veiligheid van de mens of dier
|
Gebruik van water (niet zijnde leidingwater) dat niet aantoonbaar vergelijkbaar is
met leidingwater, dan wel gebruik van water voor diervoeder dat niet van voldoende
kwaliteit voor dieren is
|
onverantwoord bezig zijn met water waarvan niet bekend is of het veilig is; levert
een onveilige situatie op met gevolgen voor het product en/of consument/dier
|
ernstige overtreding
|
B
|
direct/groot risico dier- en/of volksgezondheid en/of milieu
|
corrigerende interventie, BR, nalevingshulp
|
herinspectie z.s.m.
|
gebruik van ander water dan leidingwater niet in overeensteming met de voorschriften,
valt hier ook onder; In bepaalde gevallen is gebruik van ander water toegestaan, zoals
het gebruik van schoon zeewater bij bepaalde handelingen met vis en visserijproducten
; ernstige overtreding indien kwaliteit van het water onbekend is met reeel gevaar
voor product
|
regel A9
|
Vo 852 art 4 lid 2; bijlage II, hfdst VII.
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder c
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853: Eisen bedrijfsvoering (Watervoorziening)
|
aspecten inzake risico voor gezondheid of veiligheid van de mens of dier
|
Gebruik van water (niet zijnde leidingwater) dat niet aantoonbaar vergelijkbaar is
met leidingwater, dan wel gebruik van water voor diervoeder dat niet van voldoende
kwaliteit voor dieren is
|
onverantwoord bezig zijn met water waarvan niet bekend is of het veilig is; levert
geen onveilige situatie op met gevolgen voor het product en/of consument/dier
|
overtreding
|
C
|
beperkt risico dier- en/of volksgezondheid
|
corrigerende interventie, SW, naleefhulp
|
herinspectie < 3 mnd; opnieuw SW, dan wel BR; nalevingshulp
|
gebruik van ander water dan leidingwater niet in overeensteming met de voorschriften,
valt hier ook onder; In bepaalde gevallen is gebruik van ander water toegestaan, zoals
het gebruik van schoon zeewater bij bepaalde handelingen met vis en visserijproducten
; overtreding indien kwaliteit van het water onbekend is maar geen of zeer beperkt
gevaar voor product, bij voorbeeld omdat het water alleen gebruikt wordt voor schoonmaken
en niet in product terecht komt
|
ITEM
|
PERSOONLIJKE HYGIËNE
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zie 1. Basisvoorwaarden niet uitgesplitst
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ITEM
|
BEPALINGEN GRONDSTOFFEN, VERONTREINIGING
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
regel A10
|
Vo 852, art 4 lid 2, bijlage II + Vo 853 art 3 lid 1, bijlage III.
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder c + d
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853: Eisen bedrijfsvoering (grondstoffen, verontreiniging)
|
aspecten inzake risico voor gezondheid of veiligheid van mens of dier
|
het bij de bereiding van levensmiddelen gebruik maken van (ondeugdelijke en/of niet
toegestane) grondstoffen waardoor een gevaar voor de veiligheid ontstaat
|
incidenteel dan wel structureel: levert direct aantoonbaar een onveilige situatie
op met gevolgen voor het product en/of consument
|
ernstige overtreding
|
B
|
risico voedselveiligheid.
|
corrigerende interventie: productie stoppen; BR, nalevingshulp.
|
herinspectie z.s.m.
|
bij ernstige tekortkomingen is direct ingrijpen vereist: mogelijk productie vernietigen
dan wel andere bestemming dan humane of dierlijke consumptie ; hieronder valt ook
het opwaarderen van cat. 1, cat. 2 of cat.3 materiaal naar humane of dierlijke consumptie.
Betrek in de beoordeling en de interventies of onveilig leidt tot schadelijke dan
wel ongeschikte producten.
|
regel A11
|
Vo 852, art 4 lid 2, bijlage II + Vo 853 art 3 lid 1, bijlage III.
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder c + d
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853: Eisen bedrijfsvoering (grondstoffen, verontreiniging)
|
aspecten inzake risico voor gezondheid of veiligheid van mens of dier
|
het bij de bereiding van levensmiddelen gebruik maken van (ondeugdelijke en/of niet
toegestane) grondstoffen waardoor een mogelijk gevaar voor de veiligheid ontstaat
|
incidenteel dan wel structureel: levert mogelijk een onveilige situatie op met mogelijke
gevolgen voor het product en/of consument
|
overtreding
|
C
|
risico voedselveiligheid
|
corrigerende interventie, SW, nalevingshulp.
|
herinspectie < 3 mnd; opnieuw SW, dan wel BR; nalevingshulp
|
bij herhaalde overtreding: interventie afhankelijk van de situatie; hieronder valt
ook het opwaarderen van cat. 1, cat. 2 of cat.3 materiaal naar humane of dierlijke
consumptie. Betrek in de beoordeling en de interventies of onveilig leidt tot schadelijke
dan wel ongeschikte producten.
|
regel A12
|
Vo 852, art 4 lid 2, bijlage II + Vo 853 art 3 lid 1, bijlage III.
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder c + d
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853: Eisen bedrijfsvoering (grondstoffen, verontreiniging)
|
aspecten inzake risico voor gezondheid of veiligheid van mens of dier
|
het tijdens de bereiding van levensmiddelen WILLENS EN WETENS gebruik maken van verdunning
van ondeugdelijke grondstoffen/halffabrikaten. Producten zijn onveilig
|
willens en wetens verdunnen
|
ernstige overtreding
|
B
|
mogelijk risico voedselveiligheid; grove misleiding;
|
corrigerende interventie: productie stoppen; PV/BR; recall, RASFF-melding nalevingshulp.
|
herinspectie z.s.m.
|
bij ernstige tekortkomingen is direct ingrijpen vereist: mogelijk productie vernietigen
dan wel andere bestemming dan humane of dierlijke consumptie ; hieronder valt ook
het opwaarderen van cat. 1, cat. 2 of cat.3 materiaal naar humane of dierlijke consumptie.
Betrek in de beoordeling en de interventies of onveilig leidt tot schadelijke dan
wel ongeschikte producten. LET OP: Denk bij de op te leggen interventies in dit geval
ook aan art. 174/175 van Wetboek van Strafrecht (in overleg met JZ)
|
regel A13
|
Vo 852, art 4 lid 2, bijlage II + Vo 853 art 3 lid 1, bijlage III.
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder c + d
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853: Eisen bedrijfsvoering (grondstoffen, verontreiniging)
|
aspecten inzake risico voor gezondheid of veiligheid van mens of dier
|
het tijdens de bereiding van levensmiddelen WILLENS EN WETENS gebruik maken van verdunning
van ondeugdelijke grondstoffen/halffabrikaten. Producten zijn niet onveilig
|
willens en wetens verdunnen
|
ernstige overtreding
|
B
|
grove misleiding;
|
corrigerende interventie: productie stoppen; PV/BR, nalevingshulp.
|
herinspectie z.s.m.
|
bij ernstige tekortkomingen is direct ingrijpen vereist: mogelijk productie vernietigen
dan wel andere bestemming dan humane of dierlijke consumptie ; hieronder valt ook
het opwaarderen van cat. 1, cat. 2 of cat.3 materiaal naar humane of dierlijke consumptie.
LET OP: Denk bij de op te leggen interventies in dit geval ook aan art. 174/175 van Wetboek van Strafrecht (in overleg met JZ)
|
|
ONGEDIERTEBESTRIJDING
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
regel A14
|
Vo 852, art 4, lid 2, Bijlage II + Vo 853 art 3 lid 1, bijlage III.
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder c + d
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853: Eisen bedrijfsvoering (ongediertebestrijding)
|
adequate bestrijding van ongedierte
|
het niet of onvoldoende bestrijden van schadelijke organismen (ongedierte) waardoor
ongedierte in grote aantallen in het bedrijf aanwezig is. Overlast van ongedierte
is erg groot, er is min of meer sprake van een "plaag".
|
onacceptabele overlast
|
ernstige overtreding
|
B
|
risico voedselveiligheid.
|
corrigrerende interventie: productie stoppen; BR, nalevingshulp.
|
herinspectie z.s.m.
|
Sporen van ongedierte zijn nadrukkelijk aanwezig. Uit feiten (bijv. aanwezigheid keutels,
aangevreten goederen, zichtbaarheid ongedierte) blijkt dat ongedierte in grote getale
aanwezig is. Bestrijding schiet ernstig tekort (geen bestrijding, onvoldoende invulling
geven aan bestrijding)
|
regel A15
|
Vo 852, art 4, lid 2, Bijlage II + Vo 853 art 3 lid 1, bijlage III.
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder c + d
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853: Eisen bedrijfsvoering (ongediertebestrijding)
|
adequate bestrijding van ongedierte
|
het niet of onvoldoende bestrijden van schadelijke organismen (ongedierte) waardoor
ongedierte in het bedrijf aanwezig is. Er is sprake van overlast, maar niet zo ernstig
dat sprake is van een "plaag". Verbetering is noodzakelijk ter voorkoming van een
plaag
|
overlast
|
overtreding
|
C
|
risico voedselveiligheid.
|
corrigerende interventie, SW, nalevingshulp.
|
herinspectie < 3 mnd; opnieuw SW, dan wel BR; nalevingshulp
|
Sporen van ongedierte zijn aanwezig. Feiten van aanwezigheid ongedierte ( keutels,
aangevreten goederen, et cetera) kunnen aanwezig zijn, echter niet in ernstige mate.
Ongedierte zelf sporadisch waarneembaar.
|
regel A16
|
Vo 852, art 4, lid 2, Bijlage II + Vo 853 art 3 lid 1, bijlage III.
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder c + d
|
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853: Eisen bedrijfsvoering (ongediertebestrijding)
|
adequate bestrijding van ongedierte
|
het niet of onvoldoende bestrijden van schadelijke organismen (ongedierte) waardoor
ongedierte in lage aantallen in het bedrijf aanwezig is. Er is geen sprake van overlast,
maar verbetering is wenselijk.
|
Wel aanwezig, geen overlast
|
geringe overtreding
|
D
|
risico voedselveiligheid.
|
nalevingshulp
|
|
Sporen van ongedierte zijn nauwelijks aanwezig. Ongedierte zelf is niet zichtbaar
aanwezig.
|
ITEM
|
(ONMIDDELLIJKE) VERPAKKING
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zie 1. Basisvoorwaarden niet uitgesplitst
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
regel A17
|
Vo 852 art 4 lid 2; bijlage II + Vo 853 art 3 lid 1, bijlage III.
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder c + d
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853: Eisen bedrijfsvoering (verpakking)
|
aspecten inzake risico voor gezondheid of veiligheid van mens of dier
|
verpakkingen zijn niet aantoonbaar geschikt en bestemd voor verpakking van producten
(inclusief het niet voldoen aan migratie-eisen) en contaminatie van producten treedt
op
|
levert direct aantoonbaar een onveilige situatie op met gevolgen voor het product
en/of consument.
|
ernstige overtreding
|
B
|
risico voedselveiligheid.
|
corrigrerende interventie: productie stoppen; BR, nalevingshulp.
|
herinspectie z.s.m.
|
bij ernstige tekortkomingen is direct ingrijpen vereist: mogelijk productie vernietigen
dan wel andere bestemming dan humane consumptie
|
regel A18
|
Vo 852 art 4 lid 2; bijlage II + Vo 853 art 3 lid 1, bijlage III.
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder c + d
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853: Eisen bedrijfsvoering (verpakking)
|
aspecten inzake risico voor gezondheid of veiligheid van mens of dier
|
verpakkingen zijn mogelijk niet geschikt of bestemd voor verpakking van producten
(inclusief het mogelijk niet voldoen aan migratie-eisen); onvoldoende verificatie
van de geschiktheid en de bestemming van verpakkingen
|
levert mogelijk een onveilige situatie op met mogelijke gevolgen voor het product
en/of consument.
|
overtreding
|
C
|
risico voedselveiligheid.
|
corrigerende interventie, SW, nalevingshulp.
|
herinspectie < 3 mnd; opnieuw SW, dan wel BR; nalevingshulp
|
bij herhaalde overtreding: interventie afhankelijk van de situatie
|
regel A19
|
Vo 852 art 4 lid 2; bijlage II + Vo 853 art 3 lid 1, bijlage III.
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder c + d
|
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853: Eisen bedrijfsvoering (verpakking)
|
aspecten inzake risico voor gezondheid of veiligheid van mens of dier
|
verpakkingen voldoen (zijn geschikt of bestemd voor verpakking van producten), maar
administratieve tekortkomingen m.b.t. de verificatie.
|
incidenteel.
|
geringe overtreding
|
D
|
gering risico voedselveiligheid.
|
nalevingshulp
|
|
|
ITEM
|
VERWERKING, BEHANDELING EN VERWIJDERING (bijvoorbeeld WARMTEBEHANDELING)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zie 1. Basisvoorwaarden niet uitgesplitst
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ITEM
|
OPLEIDING
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
regel A20
|
Vo 852 art 4 lid 2; bijlage II.
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder c
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853: Eisen bedrijfsvoering (opleiding/instructie)
|
aspecten inzake risico voor gezondheid of veiligheid van mens of dier
|
personen zijn onvoldoende opgeleid en/of geïnstrueerd voor het uitoefenen van hun
taken. Hierdoor bestaat een direct gevaar voor de veiligheid van producten.
|
levert direct aantoonbaar een onveilige situatie op met gevolgen voor het product
en/of consument.
|
ernstige overtreding
|
B
|
risico voedselveiligheid.
|
corrigrerende interventie: productie stoppen; BR, nalevingshulp.
|
herinspectie z.s.m.
|
bij ernstige tekortkomingen m.b.t. de opleiding en/of instructie is direct ingrijpen
vereist: mogelijk productie vernietigen dan wel andere bestemming dan humane of dierlijke
consumptie
|
regel A21
|
Vo 852 art 4 lid 2; bijlage II.
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder c
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853: Eisen bedrijfsvoering (opleiding/instructie)
|
aspecten inzake risico voor gezondheid of veiligheid van mens of dier
|
personen zijn onvoldoende opgeleid en/of geïnstrueerd voor het uitoefenen van hun
taken. Hierdoor bestaat een mogelijk gevaar voor de veiligheid van mens of dier. Er
zijn echter geen directe aanwijzingen dat de taken verkeerd worden uitgevoerd
|
levert mogelijk een onveilige situatie op met mogelijke gevolgen voor het product
en/of consument.
|
overtreding
|
C
|
risico voedselveiligheid.
|
corrigerende interventie, SW, nalevingshulp.
|
herinspectie < 3 mnd; opnieuw SW, dan wel BR; nalevingshulp
|
bij herhaalde overtreding: interventie afhankelijk van de situatie
|
regel A22
|
Vo 852 art 4 lid 2; bijlage II.
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder c
|
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853: Eisen bedrijfsvoering (opleiding/instructie)
|
aspecten inzake risico voor gezondheid of veiligheid van mens of dier
|
personen zijn onvoldoende opgeleid en/of geïnstrueerd voor het uitoefenen van hun
taken. Hierdoor bestaat geen direct gevaar voor de veiligheid van producten.
|
incidenteel; Levert geen onveilige situatie op en geen gevolgen voor het product en/of
consument.
|
geringe overtreding
|
D
|
gering risico voedselveiligheid.
|
nalevingshulp
|
|
Personen zijn weliswaar onvoldoende opgeleid of geïnstrueerd, maar er is geen sprake
van onvoldoende uitvoering van de taken.
|
MODULE B
|
HACCP / INTERNE CONTROLES
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
regel B1
|
Vo 852 art 5.
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder c
|
4
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853
|
HACCP op orde; geen onveilige producten (risico voor gezondheid of veiligheid van
mens of dier)
|
HACCP systeem niet aanwezig of onvoldoende of niet goed uitgevoerd, waardoor aantoonbaar
schadelijke producten geproduceerd zijn en/of verhandeld worden of waardoor met aan
zekerheid grenzende waarschijnlijkheid schadelijke producten geproduceerd zijn en/of
worden verhandeld.
|
Feiten / omstandigheden aanwezig die wijzen dat er een onveilige situatie is waarbij
schadelijke producten geproduceerd worden.
|
ernstige overtreding
|
B
|
risico voedselveiligheid
|
corrigerende interventie, BR, nalevingshulp, eventueel RASFF-melding
|
herinspectie z.s.m.
|
Onbeheerst proces door tekortkomingen in het HACCP-systeem, wat leidt tot onveilige
producten. Met onveiligheid wordt bedoeld schadelijke levensmiddelen, onveilige diervoeders
resp schadelijke én onveilige dierlijke bijproducten. De tekortkomingen van het HACCP-systeem
betreffen de wettelijk verplichte onderdelen van HACCP. Dat moet blijken uit feiten
en omstandigheden, of algemene kennis van relevante gevaren. Uit verzamelde feiten
blijkt dat onveilige producten daadwerkelijk zijn geproduceerd en/of verhandeld, of
dat het zeer waarschijnlijk is dat schadelijke producten zijn geproduceerd en/of verhandeld.
Onder 'verhandeld' wordt m.b.t. levensmiddelen verstaan: het te koop aanbieden, uitstallen,
tentoonstellen, verkopen, afleveren of voorhanden of in voorraad hebben van een waar
|
regel B2
|
Vo 852 art 5.
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder c
|
4
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong dat valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV van Vo 853
|
HACCP op orde; geen onveilige producten (risico voor gezondheid of veiligheid van
mens of dier)
|
HACCP systeem niet aanwezig of onvoldoende of niet goed uitgevoerd, waardoor mogelijk
schadelijke producten verhandeld worden. Het feit dat daadwerkelijk schadelijke producten
zijn verhandeld, of met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zijn verhandeld,
is niet aangetoond.
|
Feiten / omstandigheden die er op wijzen dat er een mogelijk onveilige situatie is
die mogelijk tot schadelijke producten leidt.
|
overtreding
|
C
|
mogelijk risico voedselveiligheid
|
SW, nalevingshulp; evt. andere corrigerende interventie.
|
herinspectie < 3 mnd; opnieuw SW, dan wel BR; nalevingshulp
|
Onbeheerst proces door tekortkomingen in het HACCP-systeem, wat mogelijk leidt tot
schadelijke producten. Met onveiligheid wordt bedoeld schadelijke levensmiddelen,
onveilige diervoeders resp schadelijke én onveilige dierlijke bijproducten. De tekortkomingen
van het HACCP-systeem betreffen de wettelijk verplichte onderdelen van HACCP. Dat
moet blijken uit feiten en omstandigheden, of algemene kennis van relevante gevaren.
Indien aantoonbaar onveilige producten worden verhandeld/geproduceerd, dan is dat
een ernstige overtreding. Betreft het een tekortkoming die niet leidt tot onveilige
producten, dat is dat een geringe overtreding.
|
regel B3
|
Vo 852, art 5.
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder c
|
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853
|
HACCP op orde; geen onveilige producten (risico voor gezondheid of veiligheid van
mens of dier)
|
HACCP systeem onvoldoende of niet goed uitgevoerd, maar dit leidt niet tot schadelijke
producten.
|
Wel procedures beschikbaar, maar niet volledig of niet voldoende uitgevoerd; enkele
geringe feiten verzameld van onvoldoende naleving. Geen onveilige situatie; geen schadelijk
product
|
geringe overtreding
|
D
|
geen gevaar volksgezondheid of milieu
|
nalevingshulp
|
geen
|
Bedrijf maakt enkel kleine fouten binnen de wettelijke eisen van HACCP, die wel wettelijke
overtredingen zijn, maar die op zichzelf geen gevaar opleveren of gaan opleveren voor
de veiligheid van producten. Denk aan incidenteel ontbrekende registraties; verschrijvingen
in procedures; verschillende (afdoende) normen op 1 CCP; (iets) te late verificatie;
onduidelijke instructies, zonder dat de veiligheid van producten in gevaar komt. Het
uitsluitend niet registreren bij het gebruikmaken van een hygiënecode is een geringe
overtreding.
|
MODULE C
|
OVERIGE EISEN
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ITEM
|
TRACEERBAARHEID (INCL RECALL)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
regel C1
|
Vo 178 art.18
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder b
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853
|
traceerbaarheid van de producten
|
de ondernemer beschikt niet over systemen en procedures om producten die men ontvangen
of geleverd heeft, te kunnen traceren. Tekortkomingen hebben een structureel karakter.
|
geen of zeer gebrekkige systemen en procedures beschikbaar; levert direct aantoonbaar
een onveilige situatie op met gevolgen voor het product en/of consument.
|
ernstige overtreding
|
B
|
traceerbaarheid en voedselveiligheidsrisico.
|
herstel indien mogelijk; indien geen herstel mogelijk: aanvullende corrigerende interventie;
BR, nalevingshulp.
|
herinspectie z.s.m.; BR
|
|
regel C2
|
Vo 178 art.18
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder b
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853
|
traceerbaarheid van de producten
|
de ondernemer beschikt niet over systemen en procedures om producten die men ontvangen
of geleverd heeft, te kunnen traceren. Tekortkomingen hebben een incidenteel karakter.
|
onvolledige systemen en procedures; levert mogelijk een onveilige situatie op met
mogelijke gevolgen voor het product en/of consument.
|
overtreding
|
C
|
traceerbaarheid en voedselveiligheidsrisico.
|
herstel indien mogelijk; indien geen herstel mogelijk: aanvullende corrigerende interventie;
SW, nalevingshulp.
|
herinspectie < 3 mnd; opnieuw SW, dan wel BR; nalevingshulp
|
|
regel C3
|
Vo 178, art. 19.
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder b
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853
|
onveilige schadelijke producten
|
onveilige situatie met betrekking tot schadelijke producten, wanneer de producten
de directe controle van de exploitant hebben verlaten, waarvan de ondernemer kennis
heeft en dit niet gemeld is bij de NVWA
|
bij aantreffen
|
ernstige overtreding
|
B
|
risico voedselveiligheid (groot gevaar).
|
corrigende interventie. BR nalevingshulp; eventueel recall; eventueel RASFF
|
herinspectie z.s.m.
|
Schadelijk wil zeggen: schadelijk voor de gezondheid. Bij de beoordeling wordt meegenomen
het onmiddellijke effect dan wel op korte en/of lange termijn. Cumulatieve toxische
effect en de mogelijkheid op fysieke gevoeligheden bij sommige doelgroepen. Hieronder
valt ook het niet melden van een recall bij de nVWA, ondanks dat door het bedrijf
vervolgens wel bedoelde activiteiten zijn uitgevoerd. Het betreft hier dan altijd
een schadelijk levensmiddel wat gemeld MOET worden
|
regel C4
|
Vo 178, art. 19.
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder b
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853
|
ongeschikte producten
|
onveilige situatie met betrekking tot ongeschikte producten, wanneer de producten
de directe controle van de exploitant hebben verlaten, waarvan de ondernemer kennis
heeft en dit niet gemeld is bij de NVWA
|
bij aantreffen
|
overtreding
|
C
|
risico voedselveiligheid (beperkt gevaar).
|
SW; nalevingshulp
|
herinspectie < 3 mnd; opnieuw SW, dan wel BR; nalevingshulp
|
Ongeschikt wil zeggen: ongeschikt voor menselijke consumptie. Bij de beoordeling hiervan
wordt meegenomen: onaanvaardbaar, aanwezigheid verontreiniging, verrotting, kwaliteitsverlies
en bederf.
|
regel C5
|
Vo 178, art. 19.
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder b
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853
|
schadelijke (onveilige) levensmiddelen
|
Schadelijke (onveilige) levensmiddelen die nog of te lang in de markt blijven als
gevolg van een onjuist of onvolledig uitgevoerde recall
|
niet doeltreffend uitgevoerde activiteiten van recall
|
ernstige overtreding
|
B
|
risico voedselveiligheid (groot gevaar).
|
corrigende interventie. BR nalevingshulp; eventueel recall; eventueel RASFF
|
herinspectie z.s.m.
|
|
ITEM
|
OVERIGE EISEN LEVENSMIDDELEN.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
regel C6
|
Vo 178 art. 14 + Vo 2073/2005
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder b
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853
|
Bedrijven voldoen aan de gezondheidsnormen voor producten
|
Onveilige schadelijke levensmiddelen
|
onveilige situatie
|
ernstige overtreding
|
B
|
risico voedselveiligheid.
|
corrigerende interventie, BR, nalevingshulp + eventueel RASFF-melding
|
herinspectie z.s.m.; corrigerende interventie, BR, nalevingshulp + eventueel RASFF-melding
|
Schadelijk wil zeggen: schadelijk voor de gezondheid. Bij de beoordeling wordt meegenomen
het onmiddellijke effect dan wel korte en/of lange termijn. Cumulatieve toxische effect
en de mogelijkheid op fysieke gevoeligheden bij sommige doelgroepen. Hierononder valt
ook het niet melden van een recall bij de nnVWA, ondanks dat door het bedrijf vervolgens
wel bedoelde activiteiten zijn uitgevoerd. Het betreft hier dan altijd een schadelijk
levensmiddel dat gemeld MOET worden.
|
regel C7
|
Vo 178 art. 14 + Vo 2073/2005
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder b + e
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV van Vo 853 (vers vlees).
|
Bedrijven voldoen aan de gezondheidsnormen voor producten
|
Onveilige ongeschikte levensmiddelen
|
onveilige situatie
|
overtreding
|
C
|
risico voedselveiligheid.
|
SW, nalevingshulp
|
herinspectie < 3 mnd; opnieuw SW, dan wel BR; nalevingshulp
|
Ongeschikt wil zeggen: ongeschikt voor menselijke consumptie. Bij de beoordeling hiervan
wordt meegenomen: onaanvaardbaar, aanwezigheid verontreiniging, verrotting, kwaliteitsverlies
en bederf.
|
regel C8
|
Vo 178 art. 14 + Vo 2073/2005
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder b + e
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853
|
Bedrijven voldoen aan de gezondheidsnormen voor producten
|
producten voldoen niet aan organoleptische eigenschappen voor betreffende producten,
grenswaarde(n) bederfindicatoren, parasieten en voor de volksgezondheid schadelijke
toxines; het betreft een risIco voor de gezondheid van mens of dier
|
incidenteel dan wel structureel: levert direct aantoonbaar een onveilige situatie
op met gevolgen voor het product en/of consument/dier
|
ernstige overtreding
|
B
|
risico voedselveiligheid.
|
corrigerende interventie, BR, nalevingshulp + eventueel RASFF-melding
|
herinspectie z.s.m.; corrigerende interventie, BR, nalevingshulp + eventueel RASFF-melding
|
zie verder IB01-SPEC09 specifiek interventiebeleid laboratorium chemie; het betreft
afwijkingen die een gevaar voor de gezondheid opleveren.
|
ITEM
|
MICROBIOLOGISCHE CRITERIA
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
regel C9
|
Vo 2073, artikel 4, lid 2
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder e
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853
|
Voorgeschreven bemonsteringsfrequenties moeten worden nageleefd
|
De bemonsteringsfrequenties zoals voorgeschreven in Vo 2073 of het eigen bemonsteringsplan
werden in ernstige mate niet nageleefd
|
Bemonsteringen worden niet of zo nu en dan uitgevoerd
|
ernstige overtreding
|
B
|
risico voedselveiligheid
|
BR
|
herinspectie
|
Er wordt niet of bijna niet aan de bemonsteringsfrequenties voldaan.
|
regel C10
|
Vo 2073, artikel 4, lid 2
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder e
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853
|
Voorgeschreven bemonsteringsfrequenties moeten worden nageleefd
|
De bemonsteringsfrequenties zoals voorgeschreven in Vo 2073 of het eigen bemonsteringsplan
werden onvoldoende nageleefd
|
Niet alle bemonsteringen worden uitgevoerd
|
overtreding
|
C
|
mogelijk risico voedselveiligheid
|
SW + nalevingshulp
|
herinspectie; SW bij eerste 2 herhalingen, BR bij derde herhaling
|
Regelmatig wordt niet aan de bemonsteringsfrequenties voldaan. Kan van invloed zijn
op de betrouwbaarheid van de gegevens
|
regel C11
|
Vo 2073, artikel 4, lid 2
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder e
|
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853
|
Voorgeschreven bemonsteringsfrequenties moeten worden nageleefd
|
De bemonsteringsfrequenties zoals voorgeschreven in Vo 2073 of het eigen bemonsteringsplan
werden onvoldoende nageleefd
|
Kleine afwijking t.o.v. de voorgeschreven frequentie
|
geringe overtreding
|
D
|
geen risico voedselveiligheid
|
nalevingshulp
|
geen
|
Indien geconstateerd is dat de frequentie redelijk goed wordt nageleefd, een enkele
keer wijkt men af. Heeft geen invloed op de betrouwbaarheid van de gegevens.
|
regel C12
|
Vo 2073, artikel 5, lid 1
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder e
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853
|
Voorgeschreven bemonsterings-schema's moeten worden nageleefd
|
De bemonsteringsschema's zoals voorgeschreven in Vo 2073 of de eigen bemonsteringsschema's
werden in ernstige mate niet nageleefd
|
Bemonsteringsschema wordt maar zelden gevolgd.
|
ernstige overtreding
|
B
|
risico voedselveiligheid
|
BR
|
herinspectie
|
Er wordt niet of bijna niet aan de bemonsteringsschema's voldaan.
|
regel C13
|
Vo 2073, artikel 5, lid 1
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder e
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853
|
Voorgeschreven bemonsterings-schema's moeten worden nageleefd
|
De bemonsteringsschema's zoals voorgeschreven in Vo 2073 of de eigen bemonsteringsschema's
werden onvoldoende nageleefd
|
Bemonsteringsschema wordt niet altijd gevolgd
|
overtreding
|
C
|
mogelijk risico voedselveiligheid
|
SW + nalevingshulp
|
herinspectie; SW bij eerste 2 herhalingen, BR bij derde herhaling
|
Regelmatig wordt niet aan de bemonsteringsschema's voldaan. Kan van invloed zijn op
de betrouwbaarheid van de gegevens
|
regel C14
|
Vo 2073, artikel 5, lid 1
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder e
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853
|
Voorgeschreven analysemethoden moeten toegepast worden
|
De juiste analysemethoden werden niet toegepast.
|
Analyse niet volgens de VMC. Resultaten zijn niet betrouwbaar.
|
ernstige overtreding
|
B
|
risico voedselveiligheid
|
BR
|
herinspectie
|
Resultaten zeggen feitelijk niets over de daadwerkelijke gesteldheid van de levensmiddelen
|
regel C15
|
Vo 2073, artikel 5, lid 1
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder e
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853
|
Voorgeschreven analysemethoden moeten toegepast worden
|
De juiste analysemethoden werden niet toegepast.
|
Analyse niet volgens VMC, zou ook niet geaccepteerd worden
|
overtreding
|
C
|
mogelijk risico voedselveiligheid
|
SW + nalevingshulp
|
herinspectie; SW bij eerste 2 herhalingen, BR bij derde herhaling
|
Dit is onder andere van toepassing wanneer de gebruikte alternatieve methode niet
voldoet aan de eisen van artikel 5, vijfde lid.
|
regel C16
|
Vo 2073, artikel 5, lid 1
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder e
|
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853
|
Voorgeschreven analysemethoden moeten toegepast worden
|
De juiste analysemethoden werden niet toegepast.
|
Analyse niet volgens VMC, maar zou wel geaccepteerd kunnen worden
|
geringe overtreding
|
D
|
geen risico voedselveiligheid
|
nalevingshulp
|
geen
|
Indien de analysemethode niet volgens de verordening is, maar bij aanvraag wel door
de NVWA geaccepteerd zou worden. De betrouwbaarheid van de gegevens komt niet in het
geding.
|
regel C17
|
Vo 2073, artikel 7, lid 2
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder e
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853
|
microbiologische norm voedsel-veiligheidscriteria
|
Bij ontoereikende voedselveiligheidshygiënecriteria werden geen of ruim onvoldoende
"juiste" maateregelen getroffen
|
De meeste maatregelen die genomen hadden moeten worden werden niet (op de juiste wijze)
genomen.
|
ernstige overtreding
|
B
|
risico voedselveiligheid
|
BR, uit de handel nemen, tracering product; openbare recall; nalevingshulp
|
herinspectie
|
Hierdoor is de voedselveiligheid in het geding. Eén van de maatregelen is het product
uit de handel nemen conform artikel 19 van Vo 178/2002
|
regel C18
|
Vo 2073, artikel 7, lid 2
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder e
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853
|
microbiologische norm voedsel-veiligheidscriteria
|
Bij ontoereikende voedselveiligheidshygiënecriteria werden niet de "juiste" maateregelen
getroffen
|
Verschillende maatregelen werden niet (op de juiste wijze) genomen
|
overtreding
|
C
|
mogelijk risico voedselveiligheid
|
SW + nalevingshulp
|
herinspectie; SW bij eerste 2 herhalingen, BR bij derde herhaling
|
Mogelijk dat de voedselveiligheid in het geding is.
|
regel C19
|
Vo 2073, artikel 7, lid 4
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder e
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853
|
microbiologische norm procescriteria
|
Bij ontoereikende proceshygiënecriteria werden geen of ruim onvoldoende "juiste" maatregelen
getroffen
|
De meeste maatregelen die genomen hadden moeten worden werden niet (op de juiste wijze)
genomen.
|
ernstige overtreding
|
B
|
risico voedselveiligheid
|
BR
|
herinspectie
|
Hierdoor geen verbetering in het proces.
|
regel C20
|
Vo 2073, artikel 7, lid 4
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder e
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853
|
microbiologische norm procescriteria
|
Bij ontoereikende proceshygiënecriteria werden niet de juiste maatregelen getroffen.
|
Verschillende maatregelen werden niet (op de juiste wijze) genomen
|
overtreding
|
C
|
mogelijk risico voedselveiligheid
|
SW + nalevingshulp
|
herinspectie; SW bij eerste 2 herhalingen, BR bij derde herhaling
|
Hierdoor mogelijk geen verbetering in het proces.
|
regel C21
|
Vo 2073, artikel 9
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder e
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853
|
trendanalyse
|
Het onderzoeken van trends in de testresultaten werd niet of onvoldoende uitgevoerd.
|
Hierdoor zou mogelijk een trend richting ontoereikend worden gemist.
|
overtreding
|
C
|
mogelijk risico voedselveiligheid
|
SW + nalevingshulp
|
herinspectie; SW bij eerste 2 herhalingen, BR bij derde herhaling
|
Door het niet of onvoldoende uitvoeren van de trends zou mogelijk een trend richting
ontoereikend worden gemist.
|
regel C22
|
Vo 2073, artikel 9
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder e
|
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853
|
trendanalyse
|
Het onderzoeken van trends in de testresultaten werd niet of onvoldoende uitgevoerd.
|
Dit heeft niet tot gevolg dat daardoor een trend richting ontoereikend zou worden
gemist.
|
geringe overtreding
|
D
|
geen risico voedselveiligheid
|
nalevingshulp
|
geen
|
Het onvoldoende of niet uitvoeren van trends heeft niet tot gevolg dat een trend richting
ontoereikend zou worden gemist.
|
|
ETIKETTERING; MERKEN
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
regel C23
|
Vo 853 art.3 lid 1; bijlage II, sectie 1
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder d
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853
|
etikettering producten conform vereisten
|
Indien de etikettering niet conform de vereisten is, waardoor een onveilige situatie
ontstaat voor de gebruiker; incidenteel dan wel structureel
|
incidenteel dan wel structureel: leveren direct aantoonbaar een onveilige situatie
op met gevolgen voor de volksgezondheid.
|
ernstige overtreding
|
B
|
risico voedselveiligheid, diergezondheid
|
corrigerende interventie, BR, nalevingshulp
|
herinspectie z.s.m.;
|
Resulteert in mogelijke risicovolle situaties waarin producten bereid, behandeld,
verwerkt en verkocht worden die gevaar opleveren voor de gebruiker; bijvoorbeeld het
ontbreken van informatie over allergenen, dan wel het ontbreken van gebruiksvoorschriften
waardoor de gebruiker het product niet veilig kan gebruiken. Zie voor levensmiddelen
verdere uitwerking: IB01-SPEC06 interventiebeleid etikettering levensmiddelen
|
regel C23
|
Vo 853 art.3 lid 1; bijlage II, sectie 1
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder d
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853
|
etikettering producten conform vereisten
|
Indien de etikettering niet conform de vereisten is en er sprake is van ernstige misleiding
(bewuste misleiding/fraude) ; misleidende claims incidenteel dan wel structureel
|
incidenteel dan wel structureel
|
ernstige overtreding
|
B
|
ernstige misleiding
|
corrigerende interventie, BR, nalevingshulp
|
herinspectie z.s.m.
|
Resulteert in mogelijke risicovolle situaties waarin producten bereid, behandeld,
verwerkt en verkoscht worden die gevaar opleveren voor de gebruiker; bijvoorbeeld
het ontbreken van informatie over allergenen, dan wel het ontbreken van gebruiksvoorschriften
waardoor de gebruiker het product niet veilig kan gebruiken. Zie voor levensmiddelen
verdere uitwerking: IB01-SPEC06 interventiebeleid etikettering levensmiddelen
|
regel C24
|
Vo 853 art.3 lid 1; bijlage II, sectie 1
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder d
|
3
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853
|
aspecten inzake risico voor gezondheid of veiligheid van de mens of dier
|
Indien de etikettering niet conform de vereisten is, waardoor niet direct een onveilige
situatie ontstaat of ernstige misleiding voor de gebruiker;
|
structureel, bij voorbeeld op meerdere punten
|
overtreding
|
C
|
risico voedselveiligheid, diergezondheid
|
SW, nalevingshulp
|
(optioneel) herinspectie; opnieuw SW dan wel BR, nalevingshulp
|
Structureel houdt in een grotere/hogere/ernstigere mate van voorkomen dan incidenteel.
Zie voor levensmiddelen verdere uitwerking: IB01-SPEC06 interventiebeleid etikettering
levensmiddelen
|
regel C25
|
Vo 853 art.3 lid 1; bijlage II, sectie 1
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder d
|
|
Exploitant producten van dierlijke oorsprong die valt onder bijlage III, sectie I
t/m IV (vers vlees) van Vo 853
|
aspecten inzake risico voor gezondheid of veiligheid van de mens of dier
|
Indien de etikettering op kleine punten niet in orde is, maar er beslist geen sprake
is van onveilige situatie en/of misleiding.
|
incidenteel
|
geringe overtreding
|
D
|
geen risico voedselveiligheid, diergezondheid
|
nalevingshulp
|
|
Incidenteel moet gezien worden in het licht van de beoordeelde feiten, omstandigheden
en de perioden waarnaar gekeken wordt. Zie voor levensmiddelen verdere uitwerking:
IB01-SPEC06 interventiebeleid etikettering levensmiddelen
|
regel C26
|
Vo 853 art. 3, lid 1 en bijlage II
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder d
|
3
|
Erkend productiebedrijf (vers vlees)
|
identificatiemerk op product
|
Er is geen gezondheids- of identificatiemerk op het product aangebracht voordat het
product de inrichting verliet. Komt structureel voor.
|
structureel karakater
|
ernstige overtreding
|
B
|
traceerbaarheid en voedselveiligheidsrisico
|
BR; herstel indien mogelijk; indien geen herstel mogelijk: aanvullende corrigerende
interventie; nalevingshulp.
|
herinspectie z.s.m..
|
aanvullende corrigerende interventie: vernietigen, dan wel andere bestemming dan humane
consumptie
|
regel C27
|
Vo 853 art. 3, lid 1 en bijlage II
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder d
|
3
|
Erkend productiebedrijf (vers vlees)
|
identificatiemerk op product
|
Er is geen gezondheids- of identificatiemerk op het product aangebracht voordat het
product de inrichting verliet. Komt incidenteel voor (enkele verpakkingen niet voorzien
van het identificatiemerk)
|
incidenteel karakter (enkele verpakkingen niet voorzien van het identificatiemerk)
|
overtreding
|
C
|
traceerbaarheid en voedselveiligheidsrisico
|
SW; herstel indien mogelijk; indien geen herstel mogelijk: aanvullende corrigerende
interventie; nalevingshulp.
|
herinspectie < 3 mnd; opnieuw SW, dan wel BR; nalevingshulp
|
|
MODULE D
|
SPECIFIEKE EISEN VLEESBEDRIJVEN (volgens Vo 853/2004, bijlage III sectie I t/m IV)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ITEM
|
OP HACCP GEBASEERDE PROCEDURES (SLACHTHUIZEN)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
regel D1
|
Vo 853 art. 3 lid 1 en Bijlage II, sectie II
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder d
|
3
|
slachthuizen.
|
aanleveren van gezonde dieren op het slachthuis.
|
de ondernemer heeft geen schriftelijke procedures ten aanzien van de identificatie,
de herkomst en de toestand van het dier. Het betreft structurele tekortkomingen
|
Geen procedures beschikbaar en ook in de praktijk is het niet goed geregeld
|
ernstige overtreding
|
B
|
voedselveiligheid en diergezondheid en traceerbaarheid
|
BR; herstel indien mogelijk; indien geen herstel mogelijk: aanvullende corrigerende
interventie; nalevingshulp.
|
herinspectie z.s.m..
|
aanvullende corrigerende interventie: vernietigen, dan wel andere bestemming dan humane
consumptie
|
regel D2
|
Vo 853 art. 3 lid 1 en Bijlage II, sectie II
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder d
|
3
|
slachthuizen (pluimvee, varken, kalf en paard)
|
aanleveren van gezonde dieren op het slachthuis.
|
de ondernemer heeft geen schriftelijke procedures ten aanzien van de identificatie,
de herkomst en de toestand van het dier. Het betreft incidentele tekortkomingen
|
Geen procedures beschikbaar, maar in de praktijk is het wel goed geregeld
|
overtreding
|
C
|
voedselveiligheid en diergezondheid en traceerbaarheid
|
SW; herstel indien mogelijk; indien geen herstel mogelijk: aanvullende corrigerende
interventie; nalevingshulp.
|
herinspectie < 3 mnd; opnieuw SW, dan wel BR; nalevingshulp
|
aanvullende corrigerende interventie: vernietigen, dan wel andere bestemming dan humane
consumptie
|
ITEM
|
VOEDSEL KETEN INFORMATIE (VKI)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
regel D3
|
Vo 853 art. 3 lid 1 en Bijlage II, sectie III
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder d
|
3
|
slachthuizen.
|
aanleveren van verplichte informatie op het slachthuis
|
slachthuisexploitanten beschikken niet 24 uur voordat de dieren op het slachthuis
aankomen over de voedsel keten informatie (VKI), behalve de wettelijk aangegeven uitzonderingen.
|
structureel karakter
|
ernstige overtreding
|
B
|
voedselveiligheid en diergezondheid en traceerbaarheid
|
BR; herstel indien mogelijk; indien geen herstel mogelijk: aanvullende corrigerende
interventie; nalevingshulp.
|
herinspectie z.s.m.
|
aanvullende corrigerende interventie indien géén VKI beschikbaar is: vernietigen,
dan wel andere bestemming dan humane consumptie. Zie voorschrift VKI.
|
regel D4
|
Vo 853 art. 3 lid 1 en Bijlage II, sectie III
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder d
|
3
|
slachthuizen.
|
aanleveren van verplichte informatie op het slachthuis
|
slachthuisexploitanten beschikken niet 24 uur voordat de dieren op het slachthuis
aankomen over de voedsel keten informatie (VKI), behalve de wettelijk aangegeven uitzonderingen.
|
incidenteel karakter
|
overtreding
|
C
|
voedselveiligheid en diergezondheid en traceerbaarheid
|
SW; herstel indien mogelijk; indien geen herstel mogelijk: aanvullende corrigerende
interventie; nalevingshulp.
|
herinspectie < 3 mnd; opnieuw SW, dan wel BR; nalevingshulp
|
aanvullende corrigerende interventie indien géén VKI beschikbaar is: vernietigen,
dan wel andere bestemming dan humane consumptie. Zie voorschrift VKI.
|
regel D5
|
Vo 853 art. 3 lid 1 en Bijlage II, sectie III
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder d
|
3
|
slachthuizen.
|
aanleveren van verplichte informatie op het slachthuis
|
exploitant laat dieren toe tot het terrein van het slachthuis zonder dat hij de relevante
VKI heeft opgevraagd en ontvangen.
|
bij aantreffen.
|
ernstige overtreding
|
B
|
voedselveiligheid en diergezondheid en traceerbaarheid
|
BR; herstel indien mogelijk; indien geen herstel mogelijk: aanvullende corrigerende
interventie; nalevingshulp.
|
herinspectie z.s.m..
|
geen VKI: herstelmogelijkheid (24 uur), pluimvee wel slachten en vlees blokkeren;
aanvullende corrigerende interventie vernietigen, dan wel andere bestemming dan humane
consumptie;
|
ITEM
|
IDENTIFICATIE en REGISTRATIE (I&R)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
regel D6
|
Vo 853 art. 3 lid 1 en Bijlage III, sectie IV
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder d
|
3
|
slachthuizen.
|
traceerbaarheid van de dieren (identificatie)
|
naar het slachthuis verzonden dieren of partijen zijn niet zo geidentificeerd dat
hun oorsprong kan worden getraceerd.
|
bij aantreffen
|
ernstige overtreding
|
B
|
voedselveiligheid
|
BR; corrigerende interventie; nalevingshulp.
|
herinspectie z.s.m..
|
corrigerende interventie: zie voorschrift I&R.
|
ITEM
|
HYGIENISCH SLACHTEN en UITSNIJDEN.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
regel D7
|
Vo 853 art. 3 lid 1 en Bijlage III, sectie I / II
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder d
|
3
|
slachthuizen.
|
hygiënisch slachten
|
het bedwelmen, verbloeden, het villen of plukken vindt niet zodanig plaats dat verontreiniging
van het vlees wordt voorkomen.
|
structureel karakter
|
ernstige overtreding
|
B
|
risico voedselveiligheid.
|
BR; corrigerende interventie; nalevingshulp.
|
herinspectie z.s.m..
|
corrigerende interventie: vernietigen, dan wel andere bestemming dan humane consumptie
|
regel D8
|
Vo 853 art. 3 lid 1 en Bijlage III, sectie I / II
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder d
|
3
|
slachthuizen.
|
hygiënisch slachten
|
het bedwelmen, verbloeden, het villen of plukken vindt niet zodanig plaats dat verontreiniging
van het vlees wordt voorkomen.
|
incidenteel karakter
|
overtreding
|
C
|
risico voedselveiligheid.
|
SW; corrigerende interventie; nalevingshulp.
|
herinspectie < 3 mnd; opnieuw SW, dan wel BR; nalevingshulp
|
corrigerende interventie: vernietigen, dan wel andere bestemming dan humane consumptie
|
regel D9
|
Vo 853 art. 3 lid 1 en Bijlage III, sectie I, hfdst. IV
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder d
|
3
|
slachthuizen roodvlees.
|
hygiënisch slachten
|
karkassen waren zichtbaar verontreinigd met uitwerpselen; niet elke zichtbare verontreiniging
werd onmiddellijk verwijderd door bijsnijden of door een andere behandeling met gelijkwaardig
effect.
|
bij aantreffen.
|
ernstige overtreding
|
B
|
risico voedselveiligheid.
|
BR; corrigerende interventie; nalevingshulp.
|
herinspectie z.s.m..
|
bij aantreffen fecale bezoedeling in de koelcel: actie gericht op keuring en slachthygiëne.
|
regel D10
|
Vo 853 art. 3 lid 1 en Bijlage III
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder d
|
3
|
slachthuis.
|
hygiënisch werken
|
karkassen of slachtafval kwamen in aanraking met vloeren, wanden of werktafels.
|
structureel karakter
|
ernstige overtreding
|
B
|
risico voedselveiligheid.
|
BR; corrigerende interventie; nalevingshulp.
|
herinspectie z.s.m..
|
corrigerende interventie: vernietigen, dan wel andere bestemming dan humane consumptie.
Beoordelen in samenhang met de HACCP procedure van het bedrijf.
|
regel D11
|
Vo 853, art. 3, lid 1 en Bijlage III
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder d
|
3
|
slachthuis.
|
hygiënisch werken
|
karkassen of slachtafval komen in aanraking met vloeren, wanden of werktafels.
|
incidenteel karakter
|
overtreding
|
C
|
risico voedselveiligheid.
|
SW; corrigerende interventie; nalevingshulp.
|
herinspectie < 3 mnd; opnieuw SW, dan wel BR; nalevingshulp
|
corrigerende interventie: vernietigen, dan wel andere bestemming dan humane consumptie.
Beoordelen in samenhang met de HACCP procedure van het bedrijf.
|
regel D12
|
Vo 853, art. 3, lid 1 en Bijlage III
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder d
|
3
|
slachthuis/uitsnijderij
|
hygiënisch werken
|
slachterijen en uitsnijderijen beschikken niet over voorzieningen om gereedschappen
te ontsmetten met heet water van ten minste 82 graden C of over een alternatief systeem
met gelijkwaardig effect.
|
structureel karakater
|
ernstige overtreding
|
B
|
risico voedselveiligheid.
|
BR; corrigerende interventie; nalevingshulp.
|
herinspectie z.s.m.
|
corrigerende interventie: afhankelijk van de specifieke situatie. Ook beoordelen in
samenhang met HACCP plan van het bedrijf.
|
regel D13
|
Vo 853, art. 3, lid 1 en Bijlage III
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder d
|
3
|
slachthuis/uitsnijderij
|
hygiënisch werken
|
slachterijen en uitsnijderijen beschikken niet over voorzieningen om gereedschappen
te ontsmetten met heet water van ten minste 82 graden C of over een alternatief systeem
met gelijkwaardig effect.
|
incidenteel karakter
|
overtreding
|
C
|
risico voedselveiligheid.
|
SW; corrigerende interventie; nalevingshulp.
|
herinspectie < 3 mnd; opnieuw SW, dan wel BR; nalevingshulp
|
corrigerende interventie: afhankelijk van de specifieke situatie. Ook beoordelen in
samenhang met HACCP plan van het bedrijf.
|
regel D14
|
Vo 853, art. 3, lid 1 en Bijlage III, sectie I
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder d
|
3
|
slachthuis roodvlees.
|
hygiënisch werken
|
werden bij runderen / varkens en eenhoevigen de tonsillen niet op hygiënische wijze
verwijderd en/of werden de niet voor menselijke consumptie geschikte delen niet zo
spoedig mogelijk verwijderd.
|
structureel karakater
|
ernstige overtreding
|
B
|
risico voedselveiligheid.
|
BR; corrigerende interventie; nalevingshulp.
|
herinspectie z.s.m.
|
corrigerende interventie: afhankelijk van de specifieke situatie. Ook beoordelen in
samenhang met HACCP plan van het bedrijf.
|
regel D15
|
Vo 853, art. 3, lid 1 en Bijlage III, sectie I
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder d
|
3
|
slachthuis roodvlees.
|
hygiënisch werken
|
werden bij runderen / varkens en eenhoevigen de tonsillen niet op hygiënische wijze
verwijderd en/of werden de niet voor menselijke consumptie geschikte delen niet zo
spoedig mogelijk verwijderd.
|
incidenteel karakter
|
overtreding
|
C
|
risico voedselveiligheid.
|
SW; corrigerende interventie; nalevingshulp.
|
herinspectie < 3 mnd; opnieuw SW, dan wel BR; nalevingshulp
|
corrigerende interventie: afhankelijk van de specifieke situatie. Ook beoordelen in
samenhang met HACCP plan van het bedrijf.
|
ITEM
|
TEMPERATUUR EISEN
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
regel D16
|
Vo 853 art. 3 lid 1 en Bijlage III, sectie I
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder d
|
3
|
vervoer van roodvlees
|
temperatuur-eis
|
vlees heeft niet de juiste temperatuur bereikt voordat het wordt vervoerd.
|
4 °C of meer boven de wettelijk voorgeschreven maximum temperatuur, cq de temperatuur
voor gedeeltelijk gekoeld vervoer.
|
ernstige overtreding
|
B
|
risico voedselveiligheid.
|
BR; corrigerende interventie; nalevingshulp.
|
herinspectie z.s.m.
|
Let op: bij bedrijven die schriftelijk toestemming hebben voor gedeeltelijk gekoeld
vervoer kunnen andere temperaturen gelden dan de wettelijke norm. Zie voor de toegestane
temperatuur + de voorwaarden die toestemming. Als aan de voorwaarden voldaan wordt
mag als wettelijke temperatuur uitgegaan worden van de temperatuur in de toestemming.
|
regel D17
|
Vo 853 art. 3 lid 1 en Bijlage III, sectie I
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder d
|
3
|
vervoer van roodvlees
|
temperatuur-eis
|
vlees heeft niet de juiste temperatuur bereikt voordat het wordt vervoerd.
|
minder dan 4 °C boven de wettelijk voorgeschreven maximum temperatuur, cq de temperatuur
voor gedeeltelijk gekoeld vervoer.
|
overtreding
|
C
|
risico voedselveiligheid.
|
SW; corrigerende interventie; nalevingshulp.
|
herinspectie < 3 mnd; opnieuw SW, dan wel BR nalevingshulp
|
Let op: bij bedrijven die schriftelijk toestemming hebben voor gedeeltelijk gekoeld
vervoer kunnen andere temperaturen gelden dan de wettelijke norm. Zie voor de toegestane
temperatuur + de voorwaarden die toestemming. Als aan de voorwaarden voldaan wordt
mag als wettelijke temperatuur uitgegaan worden van de temperatuur in de toestemming.
|
regel D18
|
Vo 853 art. 3 lid 1 en Bijlage III
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder d
|
3
|
uitsnijden
|
hygiëne
|
het uitsnijden en het uitbenen van het vlees was niet zo georganiseerd dat voor uitsnijding
bestemd vlees naar gelang van de behoefte in de uitsnijlokalen werd binnengebracht.
|
structureel karakter
|
ernstige overtreding
|
B
|
risico voedselveiligheid.
|
BR; corrigerende interventie; nalevingshulp.
|
herinspectie z.s.m.
|
corrigerende interventie: afhankelijk van de specifieke situatie. Ook beoordelen in
samenhang met HACCP plan van het bedrijf.
|
regel D19
|
Vo 853 art. 3 lid 1 en Bijlage III
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder d
|
3
|
uitsnijden
|
hygiëne
|
het uitsnijden en het uitbenen van het vlees was niet zo georganiseerd dat voor uitsnijding
bestemd vlees naar gelang van de behoefte in de uitsnijlokalen werd binnengebracht.
|
incidenteel karakter
|
overtreding
|
C
|
risico voedselveiligheid.
|
SW; corrigerende interventie; nalevingshulp.
|
herinspectie < 3 mnd; opnieuw SW, dan wel BR; nalevingshulp
|
corrigerende interventie: afhankelijk van de specifieke situatie. Ook beoordelen in
samenhang met HACCP plan van het bedrijf.
|
ITEM
|
TRICHINEN
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
regel D20
|
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder g [of Besluit dierlijke producten art. 2.4 onder 2 of 3]
|
4 [3]
|
slachthuizen roodvlees, wildbewerkingsinrichtingen.
|
verplichte monstername
|
Karkassen van gedomesticeerde varkens, paarden, wilde zwijnen en andere als huisdieren
gehouden hoefdieren of in het wild levende diersoorten die gevoelig zijn voor Trichnella
besmetting werden in het kader van de PM-keuring in slachthuizen of wildverwerkingsinrichtingen
niet systematisch bemonsterd. Niet van elk karkas werden monsters genomen, die in
een door de bevoegde aurotiteit aangewezen laboratorium met nader omschreven detectiemethoden
op Trichinella werden onderzocht.
|
structureel of incidenteel
|
ernstige overtreding
|
B
|
risico voedselveiligheid.
|
BR; corrigerende interventie; nalevingshulp.
|
herinspectie z.s.m.
|
corrigerende interventie afhankelijk van geconstateerde afwijking ; Er moet in ieder
geval herbemonstering plaatsvinden. zie ook het Trichinella voorschrift
|
regel D21
|
Vo 2075/2005 art. 4 lid 1
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder g [of Besluit dierlijke producten art. 2.4 onder 4]
|
4 [3]
|
slachthuizen roodvlees, wildbewerkingsinrichtingen.
|
inrichting niet voortijdig verlaten
|
De karkassen en delen daarvan, met uitzondering van de in artikel 2, lid 2, onder
b, bedoelde, hebben de inrichting verlaten voordat de uitslag van het Trichinellaonderzoek
negatief was. Ook andere voor menselijke of dierlijke consumptie bestemde delen van
het dier die dwarsgestreept spierweelsel bevatten, hebben de inrichting verlaten voordat
de uitslag van het Trichinella onderzoek negatief was
|
bij aantreffen
|
ernstige overtreding
|
B
|
risico voedselveiligheid.
|
BR; corrigerende interventie; nalevingshulp.
|
herinspectie z.s.m.
|
corrigerende interventie afhankelijk van geconstateerde afwijking ; zie ook het Trichinella
voorschrift
|
ITEM
|
VRIJ WILD
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
regel D22
|
Vo 853 art. 3 lid 1 en Bijlage III, sectie IV
|
Reg. dierlijke producten art. 2.4, eerste lid onder d
|
3
|
wildbewerkings-inrichting
|
ter keuring aanbieden
|
vrij wild dat aan de wildbewerkinginrichting werd afgeleverd, werd niet met een verklaring
van een gekwalificeerd persoon aangeboden.
|
bij aantreffen
|
ernstige overtreding
|
B
|
risico voedselveiligheid (groot gevaar)
|
BR; corrigende interventie;. nalevingshulp.
|
herinspectie z.s.m.
|
Uitzondering: als er géén gekwalificeerd persoon beschikbaar is. Dan moeten de organen
erbij aanwezig zijn en een beoordeling plaats vinden door NVWA dierenarts.
|
MODULE E
|
RECHTSTREEKSE LEVERING
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
regel E1
|
Vo 853 art.1, lid 3, onder d.
|
Besluit dierlijke producten art. 2.2
|
3
|
Bedrijf zonder slachterkenning
|
|
Bij rechtstreekse levering van op bedrijf geslacht pluimvee / lagomorfen vindt verontreiniging
plaats
|
Levert direct aantoonbaar een onveilige situatie op met gevolgen voor het product
en/of consument.
|
ernstige overtreding
|
B
|
risico voedselveiligheid (groot gevaar)
|
BR; corrigende interventie;. nalevingshulp.
|
herinspectie z.s.m.
|
|
regel E2
|
Vo 853 art.1, lid 3, onder d.
|
Besluit dierlijke producten art. 2.2
|
3
|
Bedrijf zonder slachterkenning
|
|
Bij rechtstreekse levering van op bedrijf geslacht pluimvee / lagomorfen vindt verontreiniging
plaats
|
Levert mogelijk een onveilige situatie op met mogelijke gevolgen voor het product
en/of consument.
|
overtreding
|
C
|
risico voedselveiligheid.
|
SW; corrigerende interventie; nalevingshulp.
|
herinspectie < 3 mnd; opnieuw SW, dan wel BR; nalevingshulp
|
|
regel E3
|
Vo 853 art.1, lid 3, onder e.
|
Besluit dierlijke producten art. 2.3, lid 1
|
3
|
Jagers
|
|
Bij rechtstreekse levering van grof vrij wild wordt gehandeld in strijd met bijlage
III, sectie IV, hoofdstuk II, onderdelen 1, 2, 4 en/of 5 van Vo 853
|
Levert direct aantoonbaar een onveilige situatie op met gevolgen voor het product
en/of consument.
|
ernstige overtreding
|
B
|
risico voedselveiligheid (groot gevaar)
|
BR; corrigende interventie;. nalevingshulp.
|
herinspectie z.s.m.
|
|
regel E4
|
Vo 853 art.1, lid 3, onder e.
|
Besluit dierlijke producten art. 2.3, lid 1
|
3
|
Jagers
|
|
Bij rechtstreekse levering van grof vrij wild wordt gehandeld in strijd met bijlage
III, sectie IV, hoofdstuk II, onderdelen 1, 2, 4 en/of 5 van Vo 853
|
Levert mogelijk een onveilige situatie op met mogelijke gevolgen voor het product
en/of consument.
|
overtreding
|
C
|
risico voedselveiligheid.
|
SW; corrigerende interventie; nalevingshulp.
|
herinspectie < 3 mnd; opnieuw SW, dan wel BR; nalevingshulp
|
|
regel E5
|
Vo 853 art.1, lid 3, onder e.
|
Besluit dierlijke producten art. 2.3, lid 2
|
3
|
Jagers
|
|
Bij rechtstreekse levering van klein vrij wild wordt gehandeld in strijd met bijlage
III, sectie IV, hoofdstuk II, onderdelen 1, 2 en/of 4 van Vo 853
|
Levert direct aantoonbaar een onveilige situatie op met gevolgen voor het product
en/of consument.
|
ernstige overtreding
|
B
|
risico voedselveiligheid (groot gevaar)
|
BR; corrigende interventie;. nalevingshulp.
|
herinspectie z.s.m.
|
|
regel E6
|
Vo 853 art.1, lid 3, onder e.
|
Besluit dierlijke producten art. 2.3, lid 2
|
3
|
Jagers
|
|
Bij rechtstreekse levering van klein vrij wild wordt gehandeld in strijd met bijlage
III, sectie IV, hoofdstuk II, onderdelen 1, 2 en/of 4 van Vo 853
|
Levert mogelijk een onveilige situatie op met mogelijke gevolgen voor het product
en/of consument.
|
overtreding
|
C
|
risico voedselveiligheid.
|
SW; corrigerende interventie; nalevingshulp.
|
herinspectie < 3 mnd; opnieuw SW, dan wel BR; nalevingshulp
|
|
regel E7
|
Vo 853 art.1, lid 3, onder e.
|
Besluit dierlijke producten art. 2.3, lid 3
|
3
|
Jagers
|
|
Geen onderzoek uitgevoerd (verklaring gekwalificeerd persoon) volgens bijlage III,
sectie IV, hoofdstuk II, onderdeel 2 en hoofdstuk III, onderdeel 1 van Vo 853
|
bij aantreffen
|
ernstige overtreding
|
B
|
risico voedselveiligheid (groot gevaar)
|
BR; corrigende interventie;. nalevingshulp.
|
herinspectie z.s.m.
|
|
regel E8
|
Vo 853 art.1, lid 3, onder e.
|
Besluit dierlijke producten art. 2.4, lid 1
|
3
|
Jagers
|
|
Bij rechtstreekse levering van een wild zwijn: Geen Trichinenmonster genomen.
|
Levert direct aantoonbaar een onveilige situatie op met gevolgen voor het product
en/of consument.
|
ernstige overtreding
|
B
|
risico voedselveiligheid (groot gevaar)
|
BR; corrigende interventie;. nalevingshulp.
|
herinspectie z.s.m.
|
|