Bijlage
[Regeling vervallen per 05-02-2012]
Werkvoorschrift voor het nemen van monsters van eindproducten op de uitsnijderij
[Regeling vervallen per 05-02-2012]
1. Onderwerp
Monstername ten behoeve van het bepalen van het Salmonellabesmettingsniveau van het
eindproduct.
2. Toepassingsgebied
Ter controle van het niveau van besmetting met Salmonella van een versneden eindproduct
wordt gebruik gemaakt van de in dit voorschrift beschreven bemonsteringsmethode.
3. Definitie
Volgens de in dit werkvoorschrift beschreven bemonsteringsmethode wordt per dag van
één willekeurig product 25 gram monster aan het oppervlak van het product genomen
waarvan de aan- of afwezigheid van Salmonella kan worden bepaald.
4. Beginsel
Met behulp van steriel monsternamegereedschap wordt 25 gram materiaal genomen in de
koel- of expeditieruimte nadat het product is versneden. Dus vlak voordat het product
wordt afgezet.
5. Reagentia/hulpstoffen
Alcohol 70%
6. Toestellen/hulpmiddelen
-
6.1 Steriel pincet
-
6.2 Steriel mes, schaar, scalpel
-
6.3 Steriele kunststofhandschoenen
-
6.4 Koelbox
-
6.5 Disposables
-
6.6 Keukenpapier
7. Werkwijze
Voordat men met de monstername kan beginnen, moet het materiaal eerst steriel worden
gemaakt. Dit gebeurt als volgt:
Gebruik bij voorkeur reeds schone en gedesinfecteerde materialen uit de sterilisator
(wasmachine). Draag zelf bij voorkeur steriele kunststofhandschoenen en desinfecteer
deze tussentijds met alcohol.
8. Monstername eindproducten
De monsters worden genomen in de koelruimte of de expeditieruimte. Neem op steriele
wijze 25 gram monster van de partij. Neem op deze wijze van 1 product per dag een
monster. Er moet minimaal eenmaal per week een monster van filet genomen, daarnaast
per dag roulerend een ander monster van de eindproducten die door de uitsnijderij
worden afgezet. Na de monstername wordt het monsternamegereedschap opnieuw steriel
gemaakt.
9. Verzending monsters
De monsters moeten binnen 48 uur aanwezig zijn bij een door de voorzitter erkend laboratorium.
Monsters moeten zo zijn verpakt dat onderweg geen lekkages kunnen optreden en zo zijn
geadresseerd dat voor de transporteur en de ontvanger geen verwarring ontstaat.
10. Analyse
Monsters dienen te worden geanalyseerd op alle typen Salmonella. Wanneer de monsters
Salmonella-positief zijn, dienen zij te worden getypeerd naar de hoofdgroepen en het
serotype. Voor de analyse op het laboratorium wordt voor Salmonella verwezen naar
de ‘PVE branchemethode voor het aantonen van Salmonella in dons, faeces en vellen
en eindproduct afkomstig van pluimvee’ die beschreven staat in bijlage II bij het Besluit erkenningsvoorwaarden en werkwijzen laboratoria (PPE) 2007.