4. Reagentia
[Regeling vervallen per 06-04-2008]
Alle reagentia dienen van p.a. kwaliteit te zijn. In dit voorschrift wordt onder water
verstaan gedestilleerd water of water van gelijkwaardige kwaliteit.
-
4.1. Zoutzuur 30% (m/m) (soortelijke massa bij 20 graden Celsius 1152 kg/m).
Meng 760 ml zoutzuur 38% (m/m) (soortelijke massa bij 20 graden Celsius 1190 kg/m3) met 240 ml water.
-
4.2. Jodiumoplossing 1 N
Los 13 gram jodium en 15 gram kaliumjodide op in water en vul aan tot 100 ml.
-
4.3. Zwavelzuur 6 N
Meng 190 ml zwavelzuur 96% (m/m) (soortelijke massa bij 20 graden Celsius 1837 kg/m3) voorzichtig met 1 liter water.
-
4.4. Natronloog 4 N
Los 160 g natriumhydroxyde op in 1 liter water.
-
4.5. Zetmeeloplossing 5 g per liter
Bereid deze oplossing volgens NEN 3102 onder 7.3.
-
4.6. Kaliumjodide-oplossing 1,8 N
Los 300 g droog kaliumjodide op in water en vul aan tot 1 liter.
-
4.7. Carrez I oplossing, kaliumhexacyanoferraat (II) oplossing 0,25 M
-
Los 106 g K 4Fe(CN)6.3H20 op in water en vul aan tot 1 liter.
-
4.8. Carrez II oplossing, zinkacetaatoplossing 1 M in 0,5 N azijnzuur
Los 220 g Zn (C2H302)2.2H2Oen 30 g ijsazijn op in water en vul aan tot 1 liter.
-
4.9. Reagens van Luff-SchoorI
Weeg af:
86,2 g watervrij natriumcarbonaat (Na2CO3),
31,3 g natriumwaterstofcarbonaat (NaHCO3),
70,0 g natriumcitraat (Na3C6H5O7.2H2O), en
25,0 g koper(ll)sulfaat, fijn poeder (CuSo4.5H2O).
Meng de droge zouten goed en los het mengsel onder voortdurend roeren op in 800 ml
koud water. Vul aan in een maatkolf tot 1 liter. Het reagens moet na vijftigvoudige
verdunning een pH hebben een 10 ± 0,2.
Opmerking 1
Het te gebruiken natriumcarbonaat moet van te voren op gehalte worden gecontroleerd.
Opmerking 2
Voor het snel in oplossing brengen van de zouten kan het gebruik van een trilroerder
nuttig zijn.
Opmerking 3
Het reagens van Luff-Schoorl kan als volgt worden gecontroleerd. Los 9,500 g zuivere
saccharose op in een maatkolf van 500 ml, vul aan en meng.
Pipetteer hiervan 50 ml in een maatkolf van 500 ml. Voeg toe 15 ml zoutzuur 0,1 N
(4.2.). Breng de kolf met inhoud in een kokend waterbad (5.1.) en houd hem gedurende
30 min., gerekend vanaf het ogenblik dat het water weer kookt, half ondergedompeld
in het water. Koel daarna in het waterbad (5.3.) snel af tot ongeveer 20 graden Celsius.
Neutraliseer met 15 ml natronloog 0,1 N (4.5.).
Vul aan en meng. Bepaal in 25 ml van deze oplossing de reducerende suikers volgens
6.6. t.e.m.
6.8. De reductie moet overeenkomen met 19 ± 0,1 ml natriumthiosulfaatoplossing 0,1
N.
-
4.10. Natriumthiosulfaat 0,1 N
Bereid deze oplossing volgens NEN 3102 onder 10, en stel haar volgens NEN 3103.
-
4.11. Kooksteentjes
Puimsteenkorrels met een diameter van ongeveer 3 mm of carborundumkorrels met een
diameter van ongeveer 1,5 mm.
-
4.12. Methyloranje-oplossing 0,5 per liter
Bereid deze oplossing volgens NEN 3102 onder 7.1.
-
4.13. Natriurnsulfietoplossing 20%
Los 20 gram Na2S03.7H2O op in water en vul aan tot 100 ml. Deze oplossing is enige dagen houdbaar.
-
4.14. Natriumsulfietoplossing 2%
Verdun oplossing 4.1 3. tien maal. Deze oplossing is slechts enkele uren houdbaar.
Het is noodzakelijk voor elke bepaling de oplossing vers te bereiden.